ORTOREKSI

Bratman innførte begrepet i 1997 fra det greske ordet orthos , "korrekt eller riktig", og orexis for "appetitt"; direkte oversatt "korrekt appetitt". Begrepet er modellert på anoreksi , "uten appetitt", som brukes i definisjonen av tilstanden anorexia nervosa. Bratman beskriver ortoreksi som en usunn besettelse (som i tvangslidelser) med det vedkommende som lider av ortoreksi anser for å være sunn mat. Vedkommende vil unngå enkelte matvarer som inneholder fett, konserveringsmidler, animalske produkter, eller andre ingredienser som vedkommende mener er usunne. Dersom de ernæringsmessige restriksjonene er for strenge eller er ute av balanse, kan ortoreksi føre til underernæring.

Den som lider av ortoreksi har klare meninger om den type matvarer han eller hun unngår. Hermetiserte produkter kan betraktes som farlige, og prefabrikkerte matvarer som kunstige, mens biologiske produkter vurderes som sunne. Bratman hevder at "avmagring er vanlig blant tilhengerne av visse helsekostdietter, som for eksempel rawfoodism (råkostdiett), og dette kan til tider anta ekstreme former som dem man ser i anorexia nervosa." I tillegg hevder han at "anorektisk ortoreksi" kan være like farlig som anoreksi. Men, sier han, "den underliggende motivasjonen er en ganske annen." I motsetning til en anorektiker ønsker ikke en ortorektiker å bli tynnere. Målet er å føle seg ren, sunn og naturlig. Dersom spesialister i spiseforstyrrelser ikke er klar over denne forskjellen mellom anoreksi og ortoreksi, kan kommunikasjonen mellom lege og den som lider av ortoreksi fungere dårlig."

Del siden sosialt!